Oferujemy Państwu przeprowadzenie cyklu szkoleń połączonych z degustacją win. Nasze szkolenia pozwolą Państwu na poznanie tajników sztuki sommelierskiej. Dowiedzą się Państwo, które wina warto kupić i które pić, na co dzień, a które zachować na specjalne okazje, jak dobrać wino do posiłku, odróżniać i umieć nazwać smaki i aromaty pitych win oraz dowiedzieć się, czym różni się wino musujące od szampana.

Nasze degustacje będą mogły być miłym urozmaiceniem imprez, które być może będą przeprowadzane przez Państwa firmę, czy to dla klientów czy dla partnerów handlowych. Degustacje mogą się odbywać cyklicznie pod hasłem Np. „Wędrówka po uznanych regionach winiarskich”.

Ilość uczestniczących osób teoretycznie jest nieograniczona, jednak najlepiej, jeśli są grupy 15-30 osób. Czas trwania degustacji - do uzgodnienia, ale zwykle nie przekracza 2-3 godzin. Dobre wina degustuje się w skupieniu i zadumie.

Przykładowy plan szkolenia:

Część teoretyczna

  • Dlaczego wino podbiło Świat?
  • Wino-lek dla ciała i duszy.
  • Wina Nowego Świata i Europy- podobieństwa i różnice.
  • Wino w kuchni i przy stole, zasady serwowania win, wina i potrawy.
  • Wielkie szczepy winorośli Np.: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Riesling
  • Polskie tradycje winiarskie i możliwości rozwoju.
  • Wina poszczególnych regionów i krajów winiarskich.
  • Szampan i inne wina musujące,
  • Wielkie wina wzmacniane: Porto, Sherry, Madera.
  • Mocne alkohole z winogron: Cognac, Winiaki, Grappa Tematyka może być dostosowana do potrzeb klienta.

Część praktyczna

  • degustacja z komentarzem około 5- 6 rodzajów win w zależności od ilości uczestniczących osób.

Szkolenie może kończyć się testem sprawdzającym wiadomości i wręczone będą dyplomy.

Cennik usług

- Koszt przeprowadzenia degustacji 800 zł netto /+koszty przejazdu z Kołobrzegu/, o ile zachodzi potrzeba, wystawiana jest faktura VAT. W koszcie tym nie mieszczą się koszty wina. Koszt 6 rodzajów wina o odpowiedniej jakości, po 1 butelce z rodzaju, to około 300- 600 zł i więcej, w zależności od klasy win oraz wielkości grupy. Jedna butelka wina 0,75 litra wystarcza dla 10 osób. Wina proponowane będą w zależności od scenariusza i proponowanego menu..

Szkolenia i degustacje przeprowadzane będą po zagwarantowaniu oprawy: kieliszków, bieżącej wody, osób utrzymujących czystość itp. Chyba, że dokonane zostaną inne ustalenia. Degustację i szkolenia prowadzą doświadczeni degustatorzy z wieloletnią praktyką, wykładowcy Szkoły Sommelierów. Przy większych grupach degustację i szkolenie prowadzą dwie osoby.

Podane ceny są cenami netto PLN i należy do nich doliczyć podatek VAT 23%.

Nie chodzi o to aby ludzie pili dużo wina, lecz żeby dużo ludzi piło wino.