W nowej siedzibie naszej spółki przy ul. Grzybowskiej 25 odbyło się szkolenie z podstaw sztuki sommelierskiej. Poprowadził je Paweł Góźdź, wykładowca wrocławskiej Szkoły Sommelierów i Restauratorów.

Szkolenie obejmowało szereg przydatnych wiadomości z winiarskiego świata – poznanie szczepów winorośli i rodzajów win, zasad dobierania win do potraw, klasyfikacji win i zasad czytania etykiet, sposoby produkcji win. Prowadzący udzielił również cennych wskazówek dotyczących otwierania i podawania wina oraz rad jak postępować z winem w restauracji.

Uczestnicy mieli również możliwość kosztowania win z różnych regionów świata, ale również wspaniałego młodego wina z winnicy „Agat”, która jest własnością wykładowcy.

Ciekawym doświadczeniem było praktyczne poznanie cech win wadliwych, co dla kardy kelnerskiej i barmańskiej stanowiło okazję do rozpoznawania wad i przyczyn ich powstawania. 

     

Nie chodzi o to aby ludzie pili dużo wina, lecz żeby dużo ludzi piło wino.